Making this smoking area was a bit little like putting extra springs in the back end of a Chevy for rum running.  That was part of the fun.  The other amazing aspect about this commission was that it was a perfect opportunity to help bring people into nature; whether they were smokers or not.  

It may not look like much, it is a bit scraggy even as it needs a trimming, but it does fulfill everything asked of it.  In fact I call it a commission as it makes it sound more like a work of art I feel it is.  Proposal and quote do not reflect the same thing.

I show you here pictures of the finished product.  It has taken some years for the space and the atmosphere to mature to what it is today.  When doing art work with plants the canvas takes some time to dry and for the mood to set.

In the attached pictures there are some things to note that were designed into this project.

  • it is not square.  It was designed to fit the space
  • the cedar windbreaks work against the prevailing winds (except opinions)
  • the simplicity of the design lasted and has aged well.
  • It does not smell of smoke like some tin shed or bus shelter.
  • the spaciousness of it
  • the shade
  • the hiding spots

Note the hidden bench and the “Buttercup” Ashtrays.  It does need some pruning but the “long drapes” made it cool and private.

 

On this visit to the project I ventured in. I parted the Mulberry and found the sweetest world you can imagine.  It is a gem and it is a pity non smokers have not discovered it and scheduled themselves for a quiet time in this sanctuary instead of having to sit in full sun on concrete.

The cedar shrubs are almost ready for their first pruning. As they age they will cover the back completely.

You should note the easy to maintain “buttercup” ash trays we installed.  A smoker can remove it and have it beside them while they imbibe.  (yes we still have some in stock)

Please note.  The commission was to make a smoking area to fit this space.  It would be the same if we designed a reading area or a “let’s discuss this outside” board room.  

Please note.  Budget was important.  

Please note the bike parking area that got thrown in for no charge.

Please note.  I am bragging.  Sometimes I am that good.  

 


Comments are closed